Super Liga Europei este aproape să ia naștere, după cum s-a aflat în cursul zilei de joi, ca urmare a unei decizii anunțate de către Curtea Europeană de Justiție.
Această instanță a catalogat drept nelegale intervențiile avute de UEFA și FIFA pentru oprirea acestui proiect în 2021 și a transmis că nu este prevederi în Uniunea Europeană care să le interzică echipelor de fotbal de pe continent să participe și în alte competiții decât cele organizate de forul continental.
La scurt timp după aflarea acestei vești, subiectul a devenit de departe cel mai dezbătut și mai intens din fotbalul mondial. UEFA a ținut să emită un comunicat de presă prin care să asigure că acest noul eventual proiect nu pune cu nimic în pericol confederația europeană și buna desfășurare a competițiilor organizate de aceasta.
Pe de altă parte, Real Madrid și FC Barcelona, cluburile care și-au dorit cel mai mult înființarea noii competiții și care nu au renunțat la acest demers în ultimii 2 ani, chiar dacă părea că el este sortit eșecului, au transmis mesaje prin care, așa cum era de așteptat, și-au manifestat entuziasmul generat de verdictul dat de Curtea Europeană de Justiție.
Pe cealaltă baricadă s-au situat cluburi precum PSG, Bayern Munchen, Manchester United sau Atletico Madrid, care, deși ultimele două au fost deschise în 2021 acestui proiect, au transmis acum că nu au de gând să se alăture demersului. De asemenea, reprezentanții La Liga, prima divizie spaniolă, au catalogat inițiativa drept una „egoistă și elitistă”.
Revenind, ideea principală este că sunt șanse foarte mari ca Super Liga Europeană să se fondeze în cele din urmă, iar la scurt timp după pronunțarea deciziei Curții Europene de Justiție au fost publicate și informații referitoare la formatul pe care noua competiție va urma să îl aibă.
Conceptul a fost gândit de firma A 22, cea care se află dintotdeauna în spatele acestui proiect, și explicat pe larg de către jurnaliștii britanici de la Standard.
Diferența fundamentală față de primul format, cel blocat de UEFA și FIFA în 2021, este reprezentată de faptul că acum nu va mai fi vorba despre o competiție cu circuit închis, adică la care să participe mereu aceleași echipe și la care altele câteva să primească invitații anual, ci accederea se va face în primă fază tot în baza rezultatelor obținute în campionatele interne.
Ulterior, cu începere de la a doua ediție, va fi vorba despre un format care să presupună promovarea și retrogradarea între cele 3 ligi, căci așa va funcționa competiția. Totuși, și atunci vor putea intra echipe noi, în baza rezultatelor de pe plan intern, însă doar în liga a treia în primă fază, în locul grupărilor care vor retrograda la finalul sezonului anterior.
Vor lua startul 64 de echipe, care vor fi împărțite în cele 3 ligi astfel: cele mai bune 16 în prima ligă (Star League), următoarele 16 în liga a doua (Gold League), iar următoarele 32 în liga a treia (Blue League).
În fiecare dintre cele trei divizii se va disputa inițial o fază a grupelor, în care fiecare echipă va disputa câte 14 meciuri, 7 pe teren propriu, 7 în deplasare.
La finalul acestei faze, se vor califica mai departe primele 8 clasate din fiecare dintre cele 3 ligi și astfel se va genera câte un sistem eliminatoriu, cu începere din sferturile de finală, în mod evident.
La final, cele trei echipe care își vor câștiga ligile vor juca între ele în sistem „triunghiular” pentru cucerirea marelui trofeu.
Așa cum se întâmplă în prezent în competițiile organizate de UEFA, meciurile vor urma să se dispute la mijlocul săptămânii și, de asemenea, vor exista și anumite reguli de sustenabilitate financiară, asemenea celor impuse în prezent de forul de la Nyon.
Nu în ultimul rând, după cum susține Bernd Reichart, CEO-ul companiei A22, ar urma ca toate meciurile din această competiție să poată fi urmărite în mod gratuit, pe o platformă de streaming care își va acoperi costurile prin intervenția unor oameni de afaceri, pe care însă reprezentantul firmei nu a putut să îi numească.
De asemenea, el nu a dat nici măcar un nume de club din Europa care să fi confirmat până în prezent ca va participa la Super Liga Europei, proiect care se pregătește să fie implementat și în fotbalul feminin, cu 32 de echipe participante, împărțite în două grupe de câte 16, pe același model ca la masculin, „Star League” și Gold League.
🚨 The NEW proposed European Super League format explained. 🎥 @A22Sports pic.twitter.com/Da2jFQ2LcT — afcstuff (@afcstuff) December 21, 2023
🚨 The NEW proposed European Super League format explained.
🎥 @A22Sports pic.twitter.com/Da2jFQ2LcT
— afcstuff (@afcstuff) December 21, 2023
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER